tisdag, juli 25, 2006

Sandkakor

Ingredienser

300 g margarin
1,75 dl socker
3 msk vaniljsocker
1 ägg
1 tsk hjortronsalt
5,5 dl vetemjöl

Bryn margarinet och lått kallna.
Tillsätt alla ingredienser, mjölet sist, så att det blir en porös smet.
Lägg ut runda bollar på en plåt och gädda 15-20 minuter på 150 grader.

Chokladsnittar

Ingredienser

5 dl vetemjöl
2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
200 g rumsvarmt smör
1 ägg

Garnering

1 ägg
mandel eller pärlsocker

Blanda ihop alla torra varor jobba sedan in det i margarinet och ägget.
Låt stå en stund i kylskåpet så att degen sätter sig.

Rulla till fingertjocka längder. Pensla på ägget och strö på toppingen. Grädda cirka 10 - 12 minuter på 200 grader.

Lossa längderna från plåten och skär ut bitar på diagonalen.

Mormors nötkakor

Ingredienser

4 st äggvitor
2 hg hasselnötter
4 dl florsocker
Konserverade körsbär

Vispa äggvitorna hårt
Riv nötterna och blanda med florsockret.
Rör ihop "nötsockret" med de vispade äggvitorna.

Lägg ut i klickar med hjälp av teskedar på en plåt och toppa med ett halvt konserverat körsbär.

Grädda några minuter i ugnen på 175 grader.

Jag tycker själv att de här kakorna är lite svåra att grädda, de flyter lätt ut för mig och blir platta. När mormor gör dem håller de formen och blir jättesaftiga och goda.