tisdag, juli 02, 2013

Ingefärsrulltårta med päronsmörkräm

Ingredienser 

Sockerkaka
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vatten
1-3 tsk ingefära (pulver)

Vispa ägg och strösocker fluffigt. Rör ner alla torra varor. Sist vispar du ner vattnet. Smaka av smeten efter vare tsk ingefära men det behövs mer smaksättning än man tror.

Häll smeten på en plåt (går bra både med en vanlig plåt och en långpanna) med bakplåtspapper. Grädda på 225 grader i 5-10 minuter, beroende på ugn.

Låt kakan svalna.

Päronsmörkräm
2 äggulor
1,5 dl vatten
1,1 dl strösocker
1,5 tsk potatismjöl
200 g smör
2-4 msk päronessens (jag använde Strands päron cognac likör)
Grönkaramellfärg

Häll äggulor, vatten strösocker och potatismjöl i en kastrull. Låt det sjuda och koka sedan på svag värmeunder omrörning tills du fått en smet. Låt smeten kallna. Vispa ner smöret och tillsätt päronessensen. Tillsätt lite i taget och smaka av efter varje gång. Sist rör du ner den gröna karamellfärgen, efter behag.

Bred ut smörkrämen över hela kakan och rulla ihop på längden. Använd bakplåtspappret vid ihoprullningen. Lägg in rulltårtan i frysen (med bakplåtspappret runt) så att smörkrämen stelnar.

Inga kommentarer: